Чим зайняти дитину вдома

Зараз у багатьох школах карантин, а потім канікули. І батьки мізкують чим зайняти своїх дітей щоб вони хоч на годину відклали планшет. Ми звернули увагу на поради від двох течій навчального процесу: класична та Монтессорі. Зараз вони найбільш популярні. 

Пояснювати, що означає класичне навчання не потрібно, тому почнемо саме з нього. 

Спорт, яким можна зайнятися біля дому. Так, хоч в календарі зараз і зима, та ковзани чи санчата взагалі не актуальні. А от ролики чи велосипед – актуальні. Новий м’яч змусить ваших дітей та й багатьох їхніх друзів на деякий час забути про смартфон.

Навчити готувати прості страви. Коли ви готуєте щось вдома — залучайте дитину також вчитися куховарити. Заняття цікаве й у житті знадобиться. Дуже скоро діти виростуть, стануть студентами і потрібно буде вже самостійно готувати. Тож, навіть якщо процес приготування банальної яєшні вийде довше ніж ви цього очікували, не гнівайтесь.

Творчі заняття, якими можна зайнятися вдома. Папір та фарби, деталі для створення колажів чи ліплення з полімерної глини, музичний інструмент — тут уже треба радитися особисто з дитиною. 

Якщо вашій дитині немає ще 5 років, радимо замінити пластилін на тісто. Завдяки харчовим барвникам його теж можна зробити кольоровим. А готові вироби можна підсушити в духовці і цим самим зберегти їх на тривалий час. А можливо, й власноруч виготовити нові іграшки. 

Читання книги. Великі твори можна читати дитині один-два розділи на день. В такому випадку в малюка з’являється інтерес до літератури, і він з нетерпінням чекає наступного дня, щоб дізнатися, як продовжиться розповідь.

Влаштовуйте вечірній перегляд кіно та сімейні вечері. Такі прості сімейні традиції не дозволяють віддалитися одне від одного, навіть якщо ви щодня зайняті роботою. Перегляд фільму займе 1–2 години, ще 30–40 хвилин вечеря разом за столом. Можна це поєднати, якщо любите вечеряти за переглядом фільмів. Але якщо вибирати кіно та меню на вечерю разом — діти також зацікавляться та полюблять такі традиції.

Діти грають в настільну гру

Девіз педагогіки Монтессорі – “Допоможи мені це зробити самому”

Завдання:  

  • навчити дитину якомога раніше здійснювати свій вибір;
  • виробити в дитині уміння користуватися наданими свободою і довірою;
  • допомогти дитині створювати і підтримувати навколо себе порядок;
  • навчити в ранньому дитинстві шанувати закон;
  • навчити терпимого і шанобливого ставлення до всіх оточуючих;
  • створити умови для розвитку в дитини почуття любові й поваги до самого себе;
  • тренувати волю дитини в ранньому дитинстві, щоб виробити цивілізовану поведінку в будь-якій ситуації.
  • у ранньому дитинстві сформувати культуру поводження з усіма навколишніми предметами;
  • навчити дитину в ранньому дитинстві самостійно планувати свою діяльність і досягати наміченого.

Одна з найвідоміших ігор за методом Монтессорі – це пересипання/перекладання/переливання. Перекладати камінці, або макарони, або ґудзики з однієї миски в іншу — це вправа, що розвиває координацію й увагу, а в кінцевому результаті — дитячу автономність. Саме тому дітям потрібно надати можливість грати в пересипання/перекладання. Варіантів цієї гри безліч. Декілька прикладів:

15-20 місяців

Дві глибокі тарілки різного кольору, одна ложка, рис (макарони, горох тощо). Показати дитині, як перекладати ложкою вміст однієї миски в іншу.

20 місяців

Різати відварені овочі. Достатньо мати підніс, ніж із заокругленим кінчиком, миску із відвареними овочами або м’якими фруктами, дошку для нарізання. Показати дитині, як нарізати і складати вже нарізані елементи в миску.

З 24 місяців дитині вже можна показати, як отримати свіжий, натуральний сік. Все просто: потрібно розрізати фрукт, взяти одну його половину і витиснути сік завдяки ручному соковитискачу для цитрусів (той, що із конусоподібною насадкою зверху і контейнером для соку знизу). Перелити сік в келих, а шкірки від фрукта скласти в миску. Повторити цю вправу дуже повільно й так, аби дитині було добре видно кожну дію.

3-4 роки

В цьому віці можна навчити дитину шити/пришивати. Для цього потрібно намалювати разом із дитиною фігури (квіти, серця, геометричні фігури) на кольоровій міцній тканині, вирізати її і показати дитині, як пришити їх до іншої тканини.

Обидва напрямки націлені на єдиний результат – підготувати дитину до майбутнього. Різниця в тому, що школи Монтессорі більше спрямовані на виховання самостійності у дітей. Не зважаючи яку школу відвідує ваша дитина, вдома радимо запровадити ось такі ігри:

Ліплення з пластиліну. Яскравий, барвистий і піддатливий, він доставить масу задоволення та нових вражень.

Малювати пальчиковими фарбами. Адже вони легко змиваються,  розвивають мову і дрібну моторику, позбавляють від негативних емоцій, страхів та образ.

Збирання пазлів. Відмінно сприяє тренуванню пам’яті, розвитку уяви та логічного мислення, концентрації уваги. Підберіть набір, відповідно до віку дитини. І вже точно багато вечорів поспіль ваш непосида буде зайнятий.

Конструктори. Вони розширюють дитячий кругозір, змушують думати та фантазувати.

Кінетичний і живий пісок. Придбавши його, ви зможете організувати пісочницю на столі або підлозі. Він особливий: не брудниться, його можна легко зібрати, а залишки видалити порохотягом, навіть з килима. Якщо його проковтнути, нічого страшного не станеться, він нешкідливий.