10 способів зберігати спокій в будь-якій ситуації

Складні, емоційно виснажливі дні бувають у кожного. Важливим завданням в такі моменти є тримати емоційну рівновагу та образити близьких людей. Більше того, люди, які здатні керувати своїми емоціями більш продуктивні. Ми ж всі хочемо встигати більше за той же час.

Тривалий стрес може бути вкрай небезпечний. Крім очевидних психічних розладів, може статися деградація ділянок мозку, що відповідають за самоконтроль. Однак вражаюча річ полягає в тому, що стрес необхідний нашому організму. Його важливість полягає в тому, що мозку важко почати будь-яку дію, поки він знаходиться під низьким рівнем тиску. Найбільшої продуктивності ми досягаємо тоді, коли рівень стресу є помірним. І поки він змушує нас діяти і не переходить у хронічний — це вкрай корисно.

Та все ж не варто ризикувати. І команда INTBOARD™ має для вас гарну новину. Ми підготували для вас поради, які навчать віртуозно керувати своїми емоціями.

Намагайтеся не драматизувати. Всі ми схильні робити з мухи слона, коли проблема стосується вас. Не піддавайтеся пориву перебільшувати негатив. Уникайте слів «завжди» і «коли ж».

Подумайте, перш ніж ділитися проблемою. Не розказуйте і не обговорюйте в Facebook вашу проблему. Не намагайтесь її відразу ж обговорити з друзями. Спочатку обдумайте ситуацію самі. Це дасть вам час трохи заспокоїтися. Іноді, друзі з найкращих спонукань занадто співчувають вам. Цим вони тільки підливають масла у вогонь, і ви ще більше турбуєтеся.

Використовуйте візуалізацію, як спосіб залишатися спокійним. Допомагає, якщо ви уявите себе стриманим та зосередженим. Перестаньте кричати і рухайтеся якомога повільніше. Говоріть повільно і тихо. Станьте тією спокійною і незворушною людиною, яку ви бачите у своїй уяві. Ще один прийом: згадайте про якусь публічну людину, яка завжди тактовна та стримана. Подумайте, як вчинила би ця людина на вашому місці.

Визначте фактори, які виводять вас із себе. Чи є якісь певні ситуації, які змушують вас втрачати контроль? Визначте конкретні чинники – від часу доби до ступеня завантаженості (або ступеня нудьги), до рівня цукру в крові. Втрачаєте ви самовладання, коли надто шумно – або занадто тихо? Знання своїх особистих подразників допоможе вам зберігати спокій протягом дня та уникати тривожних середовищ.

Усвідомте, що ви можете контролювати свої емоції. Згадайте моменти, коли ви успішно залишатися спокійними в складній ситуації. Пам’ятайте, що ви можете повторити це, знаючи, що вас дратує і що може допомогти вам зберігати душевний спокій.

Створіть спокійну обстановку за допомогою розслаблюючих ритуалів. Якщо спокійна музика втішає вас, користуйтеся цим. Якщо тиша заспокоює вас, користуйтеся цим. Коли ви приходите з роботи додому, знайдіть кілька хвилин, щоб ваш розум міг заспокоїтися перед тим, як зануритися в сімейні справи. Посидьте пару хвилин в машині і зробіть декілька глибоких вдихів. Скиньте туфлі і випийте кілька ковтків води. Такі ритуали надзвичайно заспокоюють під час переходу від одного виду діяльності до іншого.

Подбайте про своїх нагальних потреб. Переконайтеся, що ви висипаєтеся і отримуєте досить протеїнів, клітковини, вітамінів і мінералів. Найчастіше люди починають дратуватися, при зниженому цукор в крові. Однак досить з’їсти що-небудь поживне і стає (відносно) легше. Також постарайтеся займатися фізкультурою. Щоденні тренування допомагають зняти фізичну напругу, а це в свою чергу допомагає вам контролювати свої переживання. Уникайте надмірного вживання цукру і кофеїну, це зневоднює організм. Випийте великий стакан води і подивіться, чи стане вам краще, чи будете ви більш спокійні і уважні.

Відволікайтеся. Замість того, щоб думати про одне й те ж, займіться чимось цікавим, захоплюючим або творчим. Намагайтеся сміятися (чи сміятися над собою). Подивіться комедію або почитайте блог, який завжди вас смішить, згадайте кумедний випадок із життя.  Коли ви жваві, набагато легше зберігати спокій.

Не забувайте дихати. Дихання діафрагмою допомагає негайно полегшити напругу, і це дає вам пару хвилин, щоб заспокоїтися. Часто цього часу достатньо, щоб оцінити ситуацію і відновити почуття контролю. Під час правильного дихання животом, ваш живіт буде буквально підніматися і опадати. Щоб потренуватися, покладіть руку на живіт. Вдихайте через ніс і дивіться, чи піднімається ваша рука на вдиху. Затримайте дихання на кілька рахунків і повільно видихніть.

Подумайте над цитатами, які можуть допомогти заспокоїти ваш розум. Для кожного вони унікальні. А ще краще записувати такі цитати в щоденник або телефон. Таке собі інтелектуальне заспокійливе.

От ми й познайомили вас із способами повернути собі контроль над емоціями навіть у складних ситуаціях.

Підписуйтесь на нашу імейл розсилку, щоб отримувати завжди корисні та перевірені поради.