Цифрова залежність. Як впоратися з нею в епоху online

Електронні гаджети все більше інтегруються в життя будь-якої сучасної людини. Особливо активний інтерес до гаджетів проявляють діти. Вони, буквально, стали частиною їх буденного життя, продовженням кінцівки. Це негативно впливає на самопочуття та розвиток.  

Виявлено, що від інтернет-залежності страждає кожна десята людина, у середньому 3-5% дітей і дорослих. Гаджети не тільки помічники, але й шкідники.

Знаменитості вже давно звернули на це увагу і частенько пропонують своїм шанувальникам участі у флешмобах “День без інтернету чи телефону” або інші, схожі. 

Ця проблема загострилася під час карантину. І спеціалісти INTBOARD, проаналізувавши ситуацію та поради психологів, як мінімізувати негативний вплив, зробили ось таку добірку корисних порад.

Маєте лайфхак, перевірений на власному досвіді? Розкажіть про нього в коментарях.

Щоб мінімізувати вплив гаджетів:

  • скоротіть час використання. Радимо розділити: час для роботи та час для роботи;
  • робіть перерви кожні 50 хвилин роботи за комп’ютером. Подивіться у вікно кілька хвилин, нехай ваші очі відпочинуть;
  • перевіряйте соціальні мережі 3 рази на день в один і той же час. Якщо месенджер не пов’язаний з роботою, радимо вимкнути сповіщення на телефоні;
  • встановіть для себе правило “день без гаджетів”. Бажано, щоб це був вихідний. Ви побачите, що в добі дійсно 24 години.  
  •  після ранкового пробудження не хапайтеся одразу за телефон, під час сніданку, обіду чи вечері насолоджуйтесь їжею.  Телефон відкладіть в бік. 
  • спорт або активність на свіжому повітрі мають стати обов’язковими в розпорядку дня кожної людини.
  • читання паперових книг. Воно розвиває обидві півкулі головного мозку. В Україні цікавих та корисних книжок виходить безліч. Обов’язково знайдеться видання, яке буде до вподоби й вам. Книги – це безмежний світ знань, накопичений століттями. Ґаджети цього замінити не спроможні.
  • не використовуйте гаджети, як записники. Розвивайте пам’ять, це не буде зайвим.

Ці правила корисні для дітей та дорослих, адже більшість з нас, в тій чи іншій при мірі, залежні від гаджетів. Такий простий набір правил буде гарним щепленням.

Вже навіть компанія Google звернула увагу на проблему цифрової залежності і розробив три спеціальні додатки. 

Додаток Envelope (конверт – англ.) дозволяє користувачеві створити і роздрукувати на папері конверт, розміром зі звичайний смартфон. Цей конвертик дозволить користуватися тільки базовими функціями телефону, наприклад, зробити дзвінок або дізнатися котра година. 

Через те, що смартфон заклеєний всередині конверта, користувачеві доведеться рвати його кожен раз, щоб подивитися на екран. Необхідність друкувати і клеїти новий конверт після цього повинна стримувати людей від частого звернення до екрану смартфона.

Додатки Activity Bubbles і Screen Stopwatch – “живі” шпалери, які показують, скільки часу за день користувач провів за телефоном.

Але ж жити без сучасних технологій сьогодні неможливо. Тому, радимо обрати перелік порад, які було б доцільно впровадити на певний час. Як анонсують спеціалісти, звичка формується за 21 день. Спробуйте.

І взагалі, ретельно фільтруйте сторінки підписок в Fb. Налаштування додатку дозволяють визначити пріоритетні сторінки. 

Не забудьте внести сторінку INTBOARD в пріоритетні. А якщо й досі не ви не з нами, то підпишіться і виставте пріоритет. 

Які з цих порад ви готові вже сьогодні інтегрувати у своє життя?